Nya Bentley Continental GT med drag av EXP 10 Speed 6

bentley-continental-gt-2018

Bentley Continental GT är kontinentkryssaren för dig som kräver det allra bästa. Nu är det dags för generation 3 att visa upp sig på bilsalongen i Frankfurt.

Det är på IAA i Frankfurt vi får se nya Bentley Continental GT med tydliga drag av konceptbilen EXP 10 Speed 6 från våren 2015. Det innebär en fräsch nytagning för generation 3. Den som kan sin Bentley vet att generation 1 och 2 är till förvillelse lika utanpå. Allt för att tillfredsställa märkets förmodade mycket konservativa kunder.

Generation 3 är mindre brittisk herrklubb och mera atletisk och elegant samtidigt som det inte går att missta sig om att det handlar om just en Bentley. Inte minst baktill tycker jag nya Continental GT känns riktigt lyckad. Tyvärr fick jag inte gå in till bilarna i Bentleys monter (hur skulle det se ut?) så baken blev aldrig riktigt synad så att säga.

bentley-continental-gt-2018

Fram till Bentaygas introduktion 2016 var Continental GT Bentleys bäst säljande modell men också den billigaste faktiskt. Det är rimligt att tro att nya Continental GT återtar den positionen under 2019 när den äntligen börjar nå sina köpare.

Inredningen och då framförallt instrumentbrädan andas fortfarande lite för mycket skärgårdskryssare i mahogny för min smak men jag hoppas och tror att åtminstone materialen går att byta ut. En stor infotainmentskärm på 12,3 tum har det blivit i alla fall. Och precis som på Range Rover Velar kan den rotera framåt för bättre sikt.

bentley-continental-gt-2018

Motormässigt är den välkända W12:an tillbaka om än efter lite knåd och massage – och ny mjukvara. Den ger nu 635 hästar och 900 newtonmeter vilket är ca 45 hästar upp sen generation 2. Förbrukningen är därefter men det är knappast något som bekymrar en Bentley-ägare.

Förmodligen kommer det motorsvagare versioner av Continental GT framöver. En åtta är nästan given och kanske kanske vågar sig Bentley till och med på något ännu ’enklare’ för att få sälja ännu flera enheter.

Produktionsstart till årsskiftet och första kundleveranserna till våren. Grundpriset börjar på 1.6 miljoner men räkna med att lägga på minst 25% till i options.

arneby