Bilsalongen i Detroit 2017

Ford F150

Årets första bilsalong är igång. Då salongen i Detroit mest berör den amerikanska marknaden kommer här endast en lättare snabbsummering av Detroit 2017.

Kia Stinger


Kia vill uppåt på statusstegen. 2011 visade man upp koncept GT och nu är nya Kia Stinger här. En fyradörrars coupé med tydliga släktdrag till Optima. En bil som säljer bra i USA men knappast alls i Sverige. Stinger blir Kias sportigaste bil någonsin.

Audi Q8 Concept


Jänkare gillar stoora suvar och Audi vill öka i USA. Då är en gigantisk Audi Q8 helt logiskt. Än så länge bara koncept för att känna på publikintresset. Egentligen samma chassi som Q7 men med lite mera extrovert design genom karmlösa fönster och en minst sagt oversized grill. Huvudkonkurrenten heter såklart BMW X6 Coupe.

Infiniti QX50 Concept

Infiniti är Nissans amerikanska ’finmärke’ och QX50 dess senaste crossover concept. Modellen QX50 finns redan idag i USA så detta är förmodligen ganska nära slutresultatet i form av en uppföljare. Största nyheten är en tvåliters fyra med variabel kompression. Kommer inte till Sverige.

VW Tiguan Allspace

Tag en VW Tiguan generation 2 och ge den lite nya plåtar och plast så har du Tiguan Allspace redo för USA-marknaden.  Allspace är en long wheelbase-variant eller LWB och är tänkt främst för USA och Kina. Precis som vanliga Tiguan såväl som USA-unika Atlas så bygger den på MQB-plattformen.

Toyota Camry Hybrid

Toyota Camry 2018

Toyota Camry är sedan länge USAs mest sålda personbil och så vill Toyota att det ska fortsätta. Det här är Camry årsmodell 2018 med ett djävulskt stort flin framtill. Toyota utlovar en mera ’engagerad’ ride. Det skulle inte skada säger jag. Camry säljs inte längre i Sverige för den som undrar.

Lexus LS

Toyotas lyxmärke Lexus går avsevärt bättre i USA än här. Det perfekta och opersonliga funkar bra för ett folk som inte gillar att ta sin bil på årlig service utan bara att tuta och köra. Lexus LS är ännu en lyxig oversized sedan, denna gång med klara släktdrag både in- och utvändigt från värstingen LC 500. Ny trevlig 3.5-liters V6:a och massagesäten som sig bör.

Honda Odyssey

Amerikas soccer-mom-car nummer 1 är redo för uppdatering. Skickar du din tonåring på språkresa till USA är det med stor sannolikhet en Honda Odyssey hen får åka till lokala kyrkan i på söndagarna. 2018 rör sig nyheterna mest kring uppkoppling till Internet och kameraövervakning (CabinWatch) av de bakre sätena. Ordergivning till illbattingarna där bak sker via CabinTalk. Bilen kommer inte till Sverige.

Audi SQ5

Audi visade nyligen upp nya Q5. Här är dess värstingbrorsa SQ5. En så kallad high perfomance midsize crossover. Turbomatad treliters V6:a av samma typ som i senaste S4 och S5.  Och så Virtual Cockpit förstås. Storsäljare i USA, nischbil i Europa.

Nissan Rogue Sport


I USA finns inte britternas älskling Qashqai. Istället har man Nissan Rogue. Och nu kommer nya europeiska Qashqai som Rogue Sport i USA. Precis som i familjen Land Rover betyder tillägget sport en något mindre bil. Vanliga Rogue är numera Nissans mest sålda modell i USA. Till Sverige kommer den inte.

Ford F-150

Allra högst upp i den här notisen hittar du USAs mest säljande bil alla kategorier; pickupen Ford F-150 som kommer i uppdaterad version 2018. Inte mycket är dock ändrat då man inte ska ändra på vinnande koncept. Designen är något ’renare’ än den kantiga aluminiumbox som presenterades 2015. En ny light-duty turbodieselsexa lovar gott inför 2018. Notera även i videon ovan hur inredningen har vissa likheter med Land Rovers modeller. I Sverige får vi nöja oss med Ford Ranger.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)