Bugatti Chiron har närmare 1500 hästar

bugatti chiron

Fransmännen går på tvären mot alla miljötrender och lanserar supersportbilen Bugatti Chiron med en 8-liters W16 på närmare 1500 hästar och en rent vansinnigt vridmoment.

Så då är då äntligen Veyrons efterträdare här och den verkar se ut ganska precis som vi trodde här och här. På många sätt är den lik Veyron samtidigt som den är helt ny. Och igenkänning är givetvis viktigt när du betalar 20 miljoner eller mer för en bil.

LaFerrari, McLaren P1 och Porsche 918 Spyder i all ära. Den brutalaste av alla muskelbilar är ändå Bugatti Veyron och det är den manteln nya Chiron ska axla. Bilen som alla riktiga arabiska oljemiljardärer ska ha åtminstone ett par stycken av.

bugatti chiron

Givetvis är Chiron världens kraftfullaste serieproducerade bil, precis som föregångaren Veyron var när den lanserades 2005 (och flera år framåt). Max vridmoment på 1 600 Nm uppnås redan vid 2 000 varv och där stannar det ända upp till 6 700 varv då alla hästar har sparkat igång.

Sprinten 0-100 ska ta hela 2.5 sekunder! 0-200 km/ tar 6.5 sekunder och 0-300 kilometer i timmen klaras av på drygt 13 sekunder. Då måste det vara långt mellan rödljusen vill jag lova!

Förresten, sa jag att Bugatti Chiron har drift mode också? 1500 hästar och drift mode, ja jösses!

Växellådan är en sjustegad dubbelkopplingslåda och Chiron har massvis av olika förprogrammerade lägen för olika kärscenarion. Ett speciellt läge för riktigt tokhöga farter kräver att en speciell nyckel sätts i och vrids om. Dramaturgiskt så det förslår!

Bugatti säger sig redan ha orderblocken fyllda med 150 beställningar. Då en Chiron kostar minst 2.6 miljoner dollar betyder det att man redan säkrat intäkter på närmare 400 miljoner dollar. Starkt jobbat.

bugatti chiron

En bidragande orsak är förmodligen att Bugatti påstår att de bara ska tillverka totalt 500 stycken Chirons. Vi får väl se hur det blir med den saken. Ingen kan hålla reda på hur många olika versioner det finns av Veyron så här 10 år senare.

Beställ nu för att få en av de 500. Eller vänta på Grand Sport, SuperSport eller Grand Vitesse som alla garanterat dyker upp inom några år.

arneby