En helt nytillverkad Effeffe Berlinetta från 1960

effeffe berlinetta

Det här är en helt nybyggd Effeffe Berlinetta. Ändå ser den ut att vara från 1960. Och det är den ju på sätt och vis.

Bilen presenterades på Concorso d’Eleganza Villa d’Este redan 2014 och nu två år senare är den äntligen helt klar och redo att visas upp på Top Marques Show i Monaco denna vecka. En show eller mässa för allt som är dyrt och exklusivt här i världen.

Drivlinan är en tvåliters Alfamotor från 70-talet kombinerat med en femväxlad manuell låda. Med två Weber-förgasare uppstår 180 hästar vid 6500 varv.

effeffe berlinetta

Effeffe Berlinetta följer klassiska Alfa-linjer men är inte en direkt replika, mera av en hyllning till 60-talets italienska bilbyggarkonst. Chassit är handknackat, bakaxeln stel och vikten låg. Liksom säkerheten givetvis. Fälgarna av ekertyp med en enda centerbult för snabba däckbyten.

Så varför då allt detta jobb? Jo, tanken är att sälja ett antal exemplar av den mycket exklusiva modellen till ett antal minst sagt välbeställda kunder som får precis den bil de vill ha. Exempelvis läderinredning från Matteograssi eller träratt från Nardi.

Priset på bilen är strax under €300 000 vilket alternativt räcker till en snålutrustad Rolls Royce. Då är väl en äkta tvåsitsig italiensk sportbil från 60-talet betydligt roligare? Några timmars bantid ingår även i priset säger bröderna Frigerio som står bakom projekt och bolag.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)