En vecka med Kia Sportage

kia sportage 2014

Kia Sportage är en av Sveriges populäraste små-SUV:ar. I år har den fått en uppdatering. Jag har provkört årsmodell 2014 i en vecka nu i sommar.

Provkörning Kia Sportage 2014

Först föreslår jag att du tittar på min lilla video där jag kör bil och pratar en hel del. Sen går du vidare och läser om vad som är nytt för i år och slutligen kan du läsa om vad Kia Sportage 2014 kostar och hur du kan utrusta din egen.

Nyheter 2014

För modellår 2014 har Kia Sportage fått en hel del uppdateringar. Det ska nu vara mindre buller och vibrationer genom bättre vindruta, modifierat chassi och styrning. Servostyrningen Flex Steer är extrautrustning. Bagagerummet är numera något större då ett reparations-kit ersätter det annars ganska bulkiga reservhjulet.

Exteriört har den nya bilen en ny grill, LED-ljus bak och ny look på fälgarna. Interiören har något högre materialkvalitet, eljusterbar förarstol, rattvärme och lite andra småsaker.

Kia Sportage 2014 kommer i tre olika utrustningsnivåer, EX, Komfort och Business. Utbudet kompletteras längre fram med ytterligare en något lyxigare version med läderklädsel, navigation och instrumentering med 4,2 tum LCD-display.

kia sportage 2014

Att köpa Kia Sportage

Kia Sportage kostar från 192 000 kronor upp till 281 000 kronor beroende på bestyckning av motor och växellåda. Från 1.6 liters manuell bensinare på 135 hästar upp till en tvåliters dieselautomat på 184 hästar. Plus en special Edition för 300 000 jämnt.

Provbilen är en tvåliters CRDi AWD (fyrhjulsdrift) Komfort på 184 hästar med automatlåda för 298 000 kronor i grundpris. Den har dessutom extrautrustning för ca 40 000 kronor i form av läderklädsel, 18-tums alufälgar, keyless entry, panoramasoltak, navigation, backkamera, elstol på förarsidan och Infinity ljudsystem. Notera dock att keyless entry inte går att beställa i Sverige konstigt nog.

Det bästa med att köpa en Kia är givetvis 7 års nybilsgaranti, 3 års vagnskada, 12 års rostskyddsgaranti och 5 års lackgaranti. Det kommer ingen annan tillverkar (utom möjligen kusinen Hyundai) i närheten av i Sverige.

kia sportage 2014

Sammanfattning

Med risk för att låta mig ha förförts av den väl tilltagna provbilen med såväl stor motor som mycket lull-lull så gillar jag Kia Sportage. En lagom kompakt-SUV med bra ekonomi och rättfram attityd. Ingen kan anklaga Sportage för att vara varken prestige eller premium. Ja, det skulle vara Dacia Logan MCV i så fall.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)