Ferrari F12 TdF – Tour de France

ferrari f12 tdf

Ferrari F12 är den hårigaste modellen från Modena du kan köpa utan de rätta kontakterna. Men om den inte räcker då? Enter Ferrari F12 TdF.

Med sina 730 hästkrafter behöver F12 knappast flera. Det hindrar dock inte Ferrari från att ta fram en speciell Tour de France-version med 769 stegrande hästar. Tanken är att påminna om åren 1956 till 1964 då Ferrrari totalt dominerade Tour de France (för bilar då).

Ferrari F12 TdF får även bättre vrid och det redan vid låga 2500 varv vilket ligger i linje med moderna turbomotorer. Eftersom det gått några år sedan orginalet har även vikten minskats, styrsystemen uppdaterats och hela anrättningen styvats till.

Ferrari F12 TdF

Nya F12 TdF har även viss redesign av baken med ny spoiler för förbättrad downforce. Spårvidden är något bredare än tidigare och den sjuväxlade dubbelkopplingslådan växlar upp 30% snabbare än tidigare. Sprinten 0-100 ska nu ta 2.9 sekunder vilket är viktigt när även en Tesla är nere och nosar på 3 sekunder numera.

Dessutom har F12 TdF fått något Modena kallar Virtual Short Wheebase vilket helt enkelt är en slags fyrhjulsstyrning av samma typ som finns i nya BMW 7-serie och även Porsche 911 GT3 RS. Alltså bakhjul som styr med eller emot beroende pås hastighet.

Ferrari F12 TdF interiör

Det blir bara 799 stycken Ferrari F12 TdF vilket innebär att man räknar med att marknaden är 800 bilar. Ferrari vill ju alltid skapa ett litet litet underskott av bilar för att på så sätt behålla den exklusiva statusen. Pris? Ingen aning.

Om du istället kan tänka dig att nöja dig med en alldeles ’vanlig’ Ferrari F12 med några år på nacken hittar du några stycken på Bytbil.se för ynka 3 miljoner kronor.

arneby