Ferrari värt 10 miljarder på börsen

Sergio Marchionne - ordf FCA

Nu verkar den tidigare utlovade börsintroduktion av Ferrari äntligen bli verklighet. Kanske. Introduktionspriset på bolaget uppges vara 10 miljarder – dollar!

Fiat Chryslers Sergio Marchionne har pratat om en börsintroduktion av världens mest prestigefyllda sportbilsmärke ända sedan han sparkade den mycket popuära Ferrari-chefen Monezemolo för lite drygt ett år sedan.

Någon stor del av bolaget handlar det inte om utan mera en möjlighet att få ett värde på bolaget och få in lite pengar till utveckling av bland annat en ny liten Dino. Och många är nog de som gärna vill äga en aktie eller två i Ferrari kan man tänka. För 10% av bolaget hoppas Marchionne få in en miljard dollar.

Tajmingen är förmodligen den bästa inom överskådlig tid. Stora ekonomiska svängningar väntar säger alltfler och bilar med stora bensinslukande motorer kommer nog inte att vara särskilt hett om säg 25 år.

Värdet i bolaget ligger givetvis främst i varumärket och de intellektuella rättigheterna. Några stora pengar tjänar inte Ferrari på sin småskalliga produktion och att driva ett stort Formel 1-stall är inte billigt.

Utöver gatbilar och motorsport är Ferrari stora på merchandise. Alltså prylar och kläder med Ferrari-logotyp. För har du inte råd med en Ferrari bil så har du i alla fall råd med en keps.

Bloomberg räknar med att börsintroduktionen blir en succé att aktien kommer att övertecknas minst 10 gånger. Så nu återstår bara att Marchionne faktiskt trycker på knappen.

arneby