Kia Sportage 2016

Kia Sportage 2016

Förra året körde jag kompakta Kia Sportage och gillade den. Nu presenterar Kia helt nya Kia Sportage generation 4 som årsmodell 2016.

Redan för nån vecka sedan släppte Kia fräsiga renderingar på den nya bilen men jag misstänkte att den riktiga bilen var på gång och publicerade dem inte. Det visade sig vara rätt för här är den nu, Kia Sportage 2016.

kia sportage 2016

Bilen som bygger på konceptet Kia Provo från 2013 får officiell premiär på bilsalongen i Frankfurt med start den 15:e september. Då får vi även veta mera om specifikationer och kanske till och med priser.

Nya Kia Sportage generation 4 är ritad främst i Tyskland och USA även om Korea säkerligen även fått säga sitt. Formerna känns tydligt igen från tidigare även om allt blivit lite slickare och plåtvecken lite skarpare. Framtill ser vi till exempel nya LED-ljus. Plattformsmässigt är nya Sportage syskonbil med nästan lika nya Hyundai Tucson.

kia sportage 2016

I Sverige ligger Kia Sportage idag på 22:a plats i nybilsförsäljningen. Golf-klassaren Kia Ceed ligger på nionde plats. Förhållandevis lågt pris och bra garantier bidrar säkerligen till detta.

Till Sverige kommer bilen i början på 2016 och erbjuds då med flera olika små bensinare och dieslar samt både med framhjulsdrift och allhjulsdrift. Välj mellan manuell och automatiskt låda, i båda fallen med sex växlar framåt.

Fetaste versionen heter Sportage 2.0 CRDi GT-Line och har iskubsformade LED dimljus, hasplåtar i alu, 19″ lättmetallfälgar och dubbla feta avgasrör. Inuti blir det D-formad (!) läderratt, pianolackade ytor och pedaler i alu. Även fjädringen ska vara mera distinkt.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)