Lynk & Co 01 SUV är inte en Volvo, eller?

Lynk & Co 01

Det här är kinesiskas Geelys första modell från nya varumärket Lynk & Co. Modellen som inte så lite påminner om en Volvo kallas bara 01 och är alltid uppkopplad.

Lyfter vi på karossen hittar vi en inredning frå Volvo på ett CMA-chassi från Volvo framdrivet av en 1.5-liters trepip från Volvo. Men ändå är det ingen Volvo, det är en Lynk & Co.

lynk & co 01

Tanken med det nya varumärket är att bilarna ska användas för car sharing och bilpooler. Därtill är bilen ständigt uppkopplad och bokningsbar över Internet. En slags bilarnas AirBnB typ. Fyra olika modeller sägs vara på gång från nu och fram till 2021.

Lynk & Co anser att modell 01 är en ’ute’ (vad Auzzies kallar sina pickups på personbilschassi), knepigt. En sedan, en hatchback och en crossover ska även vara på väg. Utöver tre- och fyrpipare från Volvo ska såväl hybrida som helektriska drivlinor vara på väg inom några år.

Bilens digital ekosystem ska skötas av Microsoft och Alibaba som ansvarar för mjukvara och system. Bilarna kan bland annat tala med varandra och får en alldeles egen app-butik där godkända tredjepartsutvecklare kan marknadsföra sina appar.

lynk & co 01

Lynk & Co’s bilar ska säljas direkt till kund och gärna online. Det blir alltså inte frågan om några återförsäljarkedjor men väl egna fabriksbutiker. Försäljningen börjar i Kina 2017 och ska nå Europa redan 2018 och därefter även USA. Friskt vågat!

Så har du kommit på vilken Volvo-modell den påminner om än? Den här.

arneby