Är nya Mazda MX-5 RF egentligen en targa?

mazda mx-5 rf

Att det skulle komma flera varianter på nya Mazda Miata var ingen högoddsare. Men en targa-liknande plåtcab och det redan nu. Här är Mazda MX-5 RF.

RF står för Retractable Fastback vilket är precis vad nyy MX-5 RF är för något. Alltså inte en vanlig cabriolet med rak sidlinje med nedfällt tak utan mera en klassisk amerikansk fastback eller vad Ferrari skulle kalla för en Superamerica.

Bland aktuella bilmodeller ligger Porsche 911 Targa närmast i teknisk lösning. Men ordet ’targa’ är skyddat av Porsche sedan länge så det kan inte Mazda använda själva.

mazda mx-5 rf

Motorerna blir desamma som i vanliga caben vilket innebär en skojig och pigg 1.5-liters på 131 hästar och en ganska trist 2-liters snurra på 160 hästar. Lådan är sexväxlad och kan fås manuell eller automatisk. Mazda Miata är en av få bilmodeller idag där manuell låda faktiskt kan vara en bättre upplevelse än en automat.

Nya MX-5 RF presenteras alltså på bilsalongen i New York den här veckan och det är inte så konstigt då USA är Miatas absolut största marknad även om den alltid varit populär även i Europa. Till USA kommer bilen som årsmodell 2017 och förhoppningsvis når den även Europa under nästa år. De riktiga Miata-galningarna har förmodligen redan ringt sin Mazda-handlare idag.

https://youtu.be/TUgKbaXY56s

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)