Mercedes Benz GLE 2016

MB GLE 2016 AMG

Mercedes Benz GLE är Stuttgarts svar på Bayerns BMW X5. Premiären sker på bilsalongen i New York nästa vecka.

Efter BMW X6-utmanaren MB GLE Coupé kommer nu den lite mera praktiska modellen som bara heter Mercedes Benz GLE utan något tilläggsnamn. Den kan alltså sägas motsvara BMW X5. GLE ersätter därmed Mercedes ML som nu går ur tiden.

Fronten på GLE påminner en hel del om GLE Coupe medan baken är mera kantig och därmed praktiskt rymlig. Det svängda bakrutan från ML följer med över till nya GLE. Du ser dessutom direkt i fronten om det är en ’vanlig’ GLE eller en AMG du möter.

mb gle amg 2016

Inredningen sportar utöver det förväntade i en MB en riktigt tjock ratt och en riktigt stor infotainment-skärm. Den största hitills i en Mercedes tror jag. Skärmen styrs av ett vred på mittkonsolen precis som i alla andra tyska prestigebilar idag.

Motormässigt blir valet svårt. Det kommer att finnas många modeller att välja på. Från frugala fyror till överladdade åttor. Längst nedd hittar vi en 2.1-liters dieselfyra med 201 hästar (GLE300d 4MATIC) och sedan är det bensinare och dieslar om vartannat upp till GLE550e 4MATIC och så förstås minst två olika AMG-modeller (GLE63 och GLE63 S). Då talar vi 5.5-liters V8 med 550 respektive 577 hästar. Standardväxellådan blir den ’vanliga’ 7G-tronic:en. AMG-modellerna får en sjuväxlad Speedshift MCT.

2016 mb gle interior

Mercedes Benz GLE visas som sagt upp på bilsalongen i New York nästa vecka och dyker upp hos handlare under hösten som årsmodell 2016. Några priser är för tidigt att tala om. Men titta gärna på priserna för nuvarande ML-modellen för en fingervisning.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)