Nevs 9-3 Concept – när en SAAB inte är en SAAB

nevs 9-3 concept

Gamla SAAB 9-3 vägrar dö. Likt en katt med nio liv är den nu på väg tillbaka igen, den här gången som elbil enbart för Kina.

National Electric Vehicle Sweden eller NEWS berättade redan 2015 att de hade en elbil baserad på de SAAB-tillgångar man kommit över efter konkursen. Vad man dock inte lyckades säkra var rätten till namnet SAAB. Nu visar bolaget upp två konceptbilar.

9-3 concept

Nevs 9-3 Concept motsvarar sedan-modellen medan koncept Nevs 9-3X motsvarar kombimodellen. Båda är renodlade elbilar och kommer att både tillverkas och köras i Kina. Närmare bestämt i Tianjin vars delstatsegering beställde och delvis betalade för bilarna redan för flera år sedan.

nevs 9-3x concept

Bilarna i Tianjin ska användas i ett ’mobilitetsprojekt’ vilket innebär bland annat bilpool och uber-liknande droskverksamhet.  I Tianjin finns även Binhai Hi-tech Industrial Development Area (THT) vilket är en ekonomisk zon av den typ som kineserna gillar att upprätta här och var. Här finns bland annat fabriker och R&D-center för bilindustrin och det är här NEVS och kinesiska lastbilstillverkaren Dongfeng ska samarbeta.

Nevs 9-3x concept

Den nygamla bilen visas inte upp på en bilsalong utan istället på Shanghais egen version av elektronikmässan CES nästa vecka. Då får vi även veta mera om hur NEVS tänker sig framtiden och mera detaljer om bilarna som ska finnas på vägarna nästa år.

Räckvidden för 9-3 Concept anges vara ca 30 mil och bilarna ska vara konstant uppkopplade för uppdateringar ’over the air’. Dessutom ska de ha luftfilter i ’världsklass’ Nog så viktigt i stora delar av Kina där luften är minst sagt dålig.

Det är ingen direkt brist på elbilar i Kina idag. Störst inhemsk framgång har kinesiska BYD med sina enkla och billiga bilar. Men även Tesla säljer så mycket de bara kan och får och snart kommer Volvo-syskonet Lynk upp på banan.
arneby