Nya Kia Niro kommer som elbil

Kia Niro

USA är Kias viktigaste marknad. Alltså är det logiskt att helt nya Kia Niro visas upp på bilsalongen i Chicago först av allt.

Tidigare år har Kia Soul EV och Kia Optima Hybrid debuterat i Chicago. Den här gången heter den helt nya modellen Kia Niro. Ännu en kompakt-SUV med visst Sverige-tycke skulle jag tro.

kia niro

Kia Niro är syskonbil till Hyundai Ioniq och vi kan därför förvänta oss samma drivlinor i de båda modellerna framöver. Det innebär såväl hybrider som rena elbilar. Och precis som för Hyundai Ionic så kommer den rena elbilen lite längre fram i modellens livscykel.

Till en början blir det en fyrcylindrig GDI-motor på 1.6 liter ur det sydkoreanska konglomeratets nya motorserie kallad Kappa. Till detta kommer en DCT-låda och mellan dessa båda är en liten elmotor intryckt.

Både Kia Niro och Hyundai Ionic kommer till Sverige som årsmodell 2017. Ionic redan senare i år och Niro förmodligen strax därefter. Vi vet inget om priser ännu men såväl Kia som Hyundai är ju prissatta på ett sätt som ständigt ökar deras marknadsandelar.

kia niro 2017

Den tredje bilden på lastgapet tog jag med då jag tror just detta kan göra bilen populär i Sverige. Samtidigt finns det risk för intern konkurrens från helt nya Sportage. Kan det rentutav bli så att Niro petar ut Sportage ur boet tids nog om försäljningen når målen?

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)