Polestar 1 är inte en Volvo – eller?

polestar 1

Säg hej till Polestar 1 – en hybrid på 600 hästar som du inte kan köpa och som inte är en Volvo.

Den ser väldigt mycket ut som en Volvo den gode Polestar 1. Men det är det alltså inte enligt Thomas Ingenlath och gänget på Polestar som numera är ett eget märke mitt emellan Volvo och kinesiska huvudägaren Geely.

Polestar 1

Att det är mycket Volvo-delar i Polestar 1 råder det dock ingen tvekan om. Såväl utseende som drivlina känns väldigt bekanta. Eller vad sägs om en laddhybrid Drive-E-motor på i det här fallet 600 hästar. På Volvo-språk kallas den Twin Engine. Och plattan är densamma som i 60- och 90-serien.

Som du ser på bilden nedan så rör det sig om en lite kompakt grand tourer med mycket inspiration från konceptet Volvo Concept Coupe för några år sedan. Bara två dörrar och förmodligen ett väldigt litet baksäte. Jag tycker mig även se en plåtcabbe en bit in i framtiden.

Polestar 1

Inuti känner vi igen delar och detaljer från 90-serien inklusive växelknoppen i kristall.

Efter modell 1 kommer modell 2 och Polestar 2 blir en helt elektrisk sedan i mellanklassen (tänk Tesla Model 3).  Därefter kommer Polestar 3 som blir en helt elektrisk ganska stor SUV. Men nu är vi inne i nästa decennium så här kan mycket hända innan vi når fram.

Volvo … förlåt, Polestar har bestämt att det bara ska tillverkas 500 stycken Polestar 1 per år till en början. Dessa ska bara gå att beställa online och inte finnas hos Volvohandlare. Dessutom får du inte köpa bilen, du får hyra den under två eller tre år.

Polestar 1

Du kan beställa din Polestar 1-prenumeration redan idag. Allt genom den dedikerade Polestar-appen i din smartphone. Men räkna inte med någon bil förrän tidigast sommaren 2019. Alltså mer än 18 månader framåt i tiden. Det är väldigt långt bort i bilvärlden såsom den utvecklas just nu.

Vill du titta på bilen innan du köper får du vänta på de ’Polestar Space locations’ som bolaget sätter upp med start 2019.

arneby