Renault Talisman är en stor fransk sedan

renault-talisman

Nya Renault Talisman är fransmännens nya satsning på en stor lyxig sedan. Men känns den inte väldigt bekant på något sätt?

Jo, för vad Renault Talisman egentligen är … är en Nissan Maxima. En stor sedan som tidigare såldes i Sverige och som är ganska vanlig i USA.

Marknaden för stora sedaner är oerhört svår på nästan alla världens marknader. Och en Renault lär inte få det lätt mot de tyska konkurrenterna. Eller de brittisk-indiska för den delen. Men fransmännens stolthet är det som vanligt inget fel på. Bilen lär bli vanlig i Paris om så bara där.

renault-talisman

Renault Talisman bygger på Renault/Nissans plattform Common Module Family och delar därmed chassi med nya Renault Espace men alltså även flera delar med Nissan Maxima. Dock inga plåtar som syns utåt, dessa är alla specialbockade för Talisman.

Motormässigt blir skillnaderna stora. Medan Maxima bara finns med en 3.5-liters V6:a så kommer Talisman som sig bör med en uppsjö av små snåla fyror som alla klarar nya Euro6-regler. Tre av dessa är dieslar från 110 hästar och uppåt. Toppmodellen (för nu) blir en bensinare på 200 hästar. Fyrhjulsdrift (4Control) och 7-stegad dubbelkopplingslåda blir aktuell säger Renault.

renault talisman

Renault Talisman kommer även som kombi tids nog. Då kan det plötsligt bli intressant för svenska köpare om priset hamnar rätt i förhållande till Volvo V70 och VW Passat.

Premiären för nya Renault Talisman är förlagd till bilsalongen i Frankfurt i september.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)