Sterling – en brittisk Rover i USA

sterling 825 sedan

I serien bilar vi (ofta inte) minns har Bilkoll nu kommit till brittiska exotican Sterling. En brittisk bil som gjorde ett tappert försök att erövra den amerikanska marknaden.

I mitten på 1980-talet bestämde sig brittiska Rover för att ge sig in på den amerikanska marknaden. Till sin hjälp tog man japanska Honda och tillsammans bildade man ARCONA eller Austin Rover Cars of North America.

Företagets enda modellserie hette Sterling 800 och var egentligen en brittisk Rover 800 med en något modifierad specifikation. Framförallt var motorerna något starkare än i Europa då jänkarna ansågs behöva 3-liters sexor som minst. Det var här Honda med tidigare erfarenhet av USA bidrog med motorer som senare även förekom i Hondas eget lyxmärke Acura.

sterling 827 fastback

Sterling försökte sig först på sedanen Sterling 825 och senare kombikupén Sterling 827. Det gick såklart (såhär i efterhand åtminstone) inte alls bra och redan efter fyra år gav Rover/Sterling upp och flög hem till England igen. Hur det gått för Rover sedan dess tror jag de flesta läsare vet. I Europa levde modellen Rover 800 kvar fram till 1998.

Till en början gick jänkarna igång på den typiskt brittiska inredningen som på den tiden skiljde sig en hel del från amerikansk billig galonklädsel. Sterling låga ihopsättningskvalitet tog dock snart över i ett land där man helst inte tar bilen till verkstaden förrän den går sönder. Amerikaner är, eller var åtminstone då, notoriskt dåliga på att ta sina bilar på schemalagd service.

De Sterling-bilar som ännu rullar i USA har nått en slags kultstatus. Att de fortfarande rullar beror på att de delar många komponenter med Honda/Acura Legend.

Kuriosa: Det har faktiskt funnits ännu en bil som heter Sterling. En sportbil du fick bygga själv, alltså en kit car marknadsfördes av Sterling Sports Cars på 70-talet.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)