En svensk aluminiumbåt till sommaren?

anytec 1230 aluminiumbåt

Sugen på en ny båt till sommaren? Kanske en aluminiumbåt som du slipper skrapa och måla varje vår och som dessutom ser tuff ut. Bilkoll listar några svenska tillverkare.

Det råder ingen brist i utbudet av aluminiumbåtar i Sverige idag. Båtnet listar inte mindre än 45 olika återförsäljare/tillverkare. Här är några av mina personliga favoriter med bilder och ca-priser att dregla över under våren.

linder-fishing-410

Linder i Tingsryd säljer aluminiumbåtar i väldigt många olika storlekar från lilla Fishing 410 (ovan) för 26 000 kronor upp till Linder 460 med styrpulpet och motorer från flera olika tillverkare för strax under 170 000 kronor.

anytec-868cab

Ungefär där Linder slutar tar Anytec i Örnsköldsvik vid. Från styrpulpet med utombordare upp till 12,3 meter långa Anytec 1230 (högst upp) med rejäl inombordare. En av de populärare tillverkarna. Den nya hyttdesignen på Anytec 868CAB (ovan) är klart futuristisk.

arronet-27-cci-work

En direkt konkurrent till Anytec är Arronet. Har du sett en praktisk plåtbåt med framåtlutad hytt och stort lastgolv på fördäck så är chansen stor att det är en Arronet. Oerhört populära i Sverige sedan några år tillbaka. Totalt ett 20-tal olika modeller från eka till arbetsbåtar med landgång. På bilden arbetsbåten Arronet 27 CCI Work.

alukin-Pro-Fishing-650

Alukin bygger båtar för proffs men används av alla säger företaget själva. Från 6 till 9 meter och hela 5 olika arbetsbåtar. Pro Fishing (modell 650 på bilden) är en båttyp som kommer från USA, här har Alukin två olika modeller. Alukin är för övrigt grundaren Peter Nikulas namn baklänges.

Bonus: Dockstavarvet

storebro-90E-kustbevakning

Det får bli en liten bonus också, nämligen Dockstavarvet. Det är här svenska marinens Stridsbåt 90 tillverkas liksom de flesta svenska polisbåtar, brandkårsbåtar och andra räddningsfartyg i mellanstorlek. Coolast av alla, enligt mig, är den civila versionen av Stridsbåt 90 kallad Storebro 90E.

arneby