En helt ny TVR Griffith redo för beställning

tvr griffith

Utan rädsla för BREXIT är nu saligen avsomnade Brittiska värstingen TVR på väg ut på vägen igen. En helt ny TVR Griffith kan nu beställas med ratt till höger.

Det var inte mer än dryga 10 sedan som brittiska TVR fick ge upp tillverkningen. Bilarna kännetecknades av höga priser, hiskeliga prestanda, livsfarlig väghållning och allt annat än stabil kvalitet eller för den delen andrahandsvärde.

tvr griffith

Efter långa och infekterade ägarbråk och mycket ekonomiskt tjafs ska nu TVR vara på väg tillbaka och en helt ny Griffith (klassiskt modellnamn för TVR) visades upp på Goodwood Revival nyligen. Allt lagom till märkets 70-årsdag.

Nya Griffith har sina typiska TVR-detaljer men är ändå långtifrån lika knasig som de sista modellerna Tuscan eller Sagaris. Framförallt är det den långa motorhuven och framljusen som avslöjar att det rör sig om just en TVR. En viss Gordon Murray har varit inblandad i designprocessen.

Storleksmässigt är nya Griffith som en Porsche 718 men väger något mindre. Motorn är dock långtifrån Stuttgart qualität utan sägs istället vara en Ford V8 på 5 liter. Inte helt modernt även om Cosworth fått tweaka den lite. Manuell låda från Tremac.

tvr griffith

Inuti känner vi igen delar från Ford Fiesta vilket kanske inte känns helt premium. En stor infotainmentskärm blir det i alla fall precis som det ska vara i år.

TVR tar redan upp beställningar på nya TVR Griffith och priset sägs börja runt 000 vilket är strax under miljonen kronor. De 500 bilarna i ’Launch Edition’ sägs snart vara slut. Tillverkningen börjar dock inte förrän en bra bit in på 2018.

arneby