Guide till rätt vinterdäck 2017 – 2018

vinterdäck 2017

Det har blivit dags att börja tänka på vinterdäcken. Inom en månad ska de på. Här är bästa vinterdäck 2017 enligt årets viktigaste tester.

Behöver du nya vinterdäck i år? Ja, om du inte längre kan höra dubbarna när du kör på barmark så gör du det. Eller om du kört på dem i mer än 4-5 säsonger. Längre än så är de nämligen inte pålitliga alldeles oavsett hur du sommarlagrar dem.

Som vanligt håller jag Teknikens Världs test av vinterdäck högst. De testar alla däck själva med egen personal i Finland någon gång i mars månad varje år. Tyvärr fick de inte med Nokian Hakkapeliita 9 i årets test vilket är riktigt dålig planering från antingen redaktionen eller Nokian. Alla förväntar sig att Hakka 9 ska vara med i toppstriden och därför är detta extra allvarligt. De testade däcken är i storleken 16 tum.

vinterdäck 2017

Teknikens Värld

PlaceringBästa dubbade däckBästa nordiska dubbfria däckBästa mellaneuropeiska dubbfria
1Continental IceContact 2Goodyear UltraGrip 2Nokian WR-D4
2Goodyear UltraGrip Ice ArcticPirelli Ice Zero RContinental ContiWinterContact TS 860
3Michelin X-Ice North 3Nokian Hakkapeliita R2Yokohama W Drive v905
4Bridgestone Noranza 001Bridgestone Blizzak WS-80

Observera alltså att Nokian Hakkapeliita 9 saknas i testat ovan och sannolikt skulle ha placerat sig topp 3 bland dubbade däck om det varit med. Något som bekräftas i de resultat som övriga tidningar fått fram här nedanför.

Vi Bilägare

Vi Bilägare har testat 7 olika dubbdäck i 12 ronder på 4 olika underlag. Tydlig vinnare blev just Nokian Hakkapeliita 9 som alltså helt saknas i Teknikens Världs test. Tvåa blev Goodyear Ultragrip Ice Arctic.

Auto Motor & Sport

AMS utför inga egna tester i Sverige utan litar på de som den tyska modertidningen gör. Exakt hur, när och var detta går till vet jag inte. Även AMS utser dock Nokian Hakkapeliita 9 till bästa dubbade vinterdäck 2017. Här går andraplatsen till TVs vinnare Continental IceContact 2.

Aftonbladet

Aftonbladet förlitar sig likt flera andra tidningar i norden på Test Worlds resultat. Här vinner Continental IceContact 2 men på andra plats kommer något otippat Hankook Winter i*pike RS+. Nokian Hakkapeliita 9 får här nöja sig med en tredjeplats.

vinterdäck 2017

Undvik

I år tänkte jag även sticka ut näsan och berätta vilka vinterdäck du absolut inte ska köpa. Det kan kännas självklart men tyvärr bedrar alltför ofta snålheten visheten.

Några däckmärken att undvika helt och hållet är Toyo, Nexen, Kumho, Linglong, Goodride, Master, Profil och givetvis allt som är regummerat eller begagnat. Det är inte bara ditt liv det handlar om utan även medtrafikanternas.

Sådär, då är det bara att surfa ut på nätet och klicka hem några riktigt bra vinterdäck från någon av de stora däckshopparna som DäckOnline, Bythjul, Däck365 eller Skruvat.se.

Alufälgar på vintern?
Är du sugen på lite snygga alufälgar även på vintern kan du titta in på ABS Wheels. De säljer även gummi och hela däckpaket. Knappa bara in bilens registreringsnummer så får du förslag på däckpaket som passar just din bil.
arneby