Volkswagen Sport Coupé Concept GTE

vw-sport-coupe-concept-gte

Volkswagen tycker att det har blivit dags att piffa upp formspråket. Därför visar man nu upp nya Volkswagen Sport Coupé Concept GTE på Geneve-salongen.

Det första jag tänker är ’det här är nästa Volkswagen (Passat) CC’ och så kan det givetvis vara. Men det kan även vara något mera, en idé om hur även småbilar och minibussar kan få en tuffare och mera futuristisk framtoning inom några år.

vw-sport-coupe-concept-gte-ext-005-01-1

Plattformen är densamma som för såväl Golf som Passat och nya Skoda Superb, alltså MQB vilket betyder att det svåraste jobbet redan är gjort. Den nya bilen är längre och bredare men samtidigt lägre än dagens VW CC. Utseendet är inte olikt koncernsyskonet Audi A7.

Som så ofta numera är drivkällan en hybrid. Den här gången en plugin-hybrid med en treliters turbomatad sexa ihopparad med inte en utan två små elmotorer. En där bak och en i direkt anslutning till växellådan. Det totala antalet hästar blir därmed 295 + 114 + 54. Inte illa.

Räckvidden på ren elektricitet blir (officiellt) dryga 50 mil vilket händelsevis räcker precis för att få bilen miljöbilsgodkänd enligt de senaste kinesiska kraven. Den totala räckvidden på nästan 120 mil räcker ända från Wolfsburg till Stockholm.

vw-sport-coupe-concept-gte-ext-011-1

Volkswagen Sport Coupé Concept GTE gjorde ett litet smygbesök på Swiss Auto Expo häromdagen men visas upp på riktigt på Geneve-salongen nu i veckan. Då får vi kanske även se insidan som sägs innehålla en 10-tums infotainment-skärm och ett ännu större heldigitalt instrumentkluster. Bilen sägs även lira ihop med smarta klockor men det låter kanske lite väl gimicky tycker jag.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)