Volvo XC90 Excellence för kinesen som har allt

volvo-xc90-excellence

När det gäller lyx kan inte kineser få nog. Därför visar Volvo denna vecka upp Volvo XC90 Excellence på bilsalongen i Shanghai. Extra allt i nappa, trä och kristall.

För inte länge sedan hade Volvo lite problem med att vara riktigt premium. Nu tar det kinesägda Göteborgsföretaget steget till ren och skär lyx med nya Volvo XC90 Excellence.

Basen är givetvis modell XC90 T8 med stor V8 kompletterad med elmotor men det är inuti och för de åkande där bak lyxen verkligen märks. Säten i finaste läder, bar med kristallglas i mittkonsollen och stora videoskärmar är bara början.

volvo-xc90-excellence

En XC90 har normalt 7 säten. Här blir det bara fyra och alla får givetvis oceaner med utrymme. De bakre är inget annat än ’first class recliners’ för att tala flygspråk. Här finns ventilation, massage och kylning vid behov. Varsitt fällbart bord och en liten kyl för champagnen ingår givetvis även det. Även kopphållarna är kylda så att skumpan håller sig kall på färden. Kristallglasen är givetvis från Orrefors.

Volvo har även uppdaterat instrumentbrädan och ljudsystemet (som fortfarande är från B&W), delat upp bagageutrymmet i avdelningar och minskat bullernivån med nya däck och mera stoppning i väggarna.

volvo-xc90-excellence

Volvo XC90 Excellence visas upp på bilsalongen i Shanghai men kommer att vara möjlig att beställa över hela världen inklusive Sverige. Vad påslaget blir jämfört med en ’vanlig’ T8:a vet jag inte. Men förmodligen knappast sådant att en en typisk svensk ser det som prisvärt.

Uppdatering 28 Mars 2016: Det tog nästan ett år men nu vet vi vad XC90 Excellence kommer att kosta. Lite drygt 100 000 dollar (i USA). Det gör den vill Volvos dyraste modell och i klass med Porsche Cayennes-toppmodeller. Förmodligen blir den ännu dyrare i Kina såsom brukligt är.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)